224 години затвор грозят българина, обвинен в трафик на хора в Гърция

Близките на Тошко Тодоров поискаха съдът да не позволи екстрадицията му

12.10.2021 | 13:30 Редактор: Жаклина Иванова

В Пловдив се проведе протест в защита на обвинения в трафик на мигранти Тошко Тодоров. Близките му поискаха съдът да не позволи екстрадиция в Гърция, тъй като превозното средство, с което е извършено престъплението, отдавна не е негова собственост.

Вече седмица Тодоров е в ареста, докато чака решение дали да бъде екстрадиран. Той е обвинен в трафик на мигранти на територията на Гърция.

Оказва се, че до този извод гръцките власти стигат, след като откриват кемпер, който някога е бил на Тодоров. С него са превозвани мигрантите. Мъжът обаче го е продал преди престъплението и според близките му няма общо със случая.

"Най-абсурдното е, че е невинен човек, който си плаща данъци, работи за държавата. В момента е в ареста, в затвора, чака да бъде екстрадиран за нещо, което не е направил", каза дъщерята на Тошко Тодоров Стефани Тодорова.

Вече повече от 600 души са се подписали в подкрепа на мъжа. А близките му днес излязоха на протест преди да започне съдебното заседание.

"Хората са шокирани, че в 21 век се случва нещо подобно и трябва да се ангажира обществеността, за да помогнем на един невинен гражданин", посочи кметът на Столетово Мирослав Колев.

С аплодисменти събралите се посрещнаха задържания на влизане в съдебната зала. Според адвоката Гънчо Гънчев, Тодоров е невинен, защото за продажбата на кемпера има договор пред нотариус и е дерегистриран месец преди да бъдат заловени мигрантите и каналджиите.

"Когато има и най-малките съмнения за невинност на един български гражданин, държавата трябва да го защити в пълен размер", обясни той.

Делото за екстрадирането беше отложено за събиране на още доказателства. Ако Тодоров бъде изпратен в Гърция, ще бъде съден за трафик на 28 мигранти. А присъдата е по 8 години затвор за всеки, или общо 224 години.

"Няма да има екстрадиция засега. Може и да го пуснат под "домашен арест", но просто трябва да се уточнят някои факти", каза съпругата на Тошко Тодоров - Дияна Тодорова.

А докато съдът реши каква да бъде съдбата на Тошко Тодоров, здравословното му състояние продължава да се влошава.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК