Невинен до доказване на противното: Гърция иска да ѝ предадем българин, обвинен в трафик на хора

На 5 октомври полиция задържа 64-годишния мъж пред очите на съпругата му

10.10.2021 | 18:58 Редактор: Жаклина Иванова

В село Столетово започват подписка срещу искането на гръцките власти да екстрадират българин, обвинен в трафик на хора. В момента той се намира в пловдивския затвор, а близките му се страхуват, че ако бъде преместен в Гърция, го очаква сурово наказание за нещо, което, според тях, той не е извършил.

На 5 октомври полиция задържа Тошко Тодоров пред дома му в Столетово. Позовават се на европейска заповед за арест и отвеждат 64-годишния мъж пред очите на съпругата му. Два дни близките нямат никаква идея защо е задържан.  

"Това ти обръща живота на 360 градуса", каза съпругата на Тошко Тодоров Диана Тодорова.

Историята се разплита, след като наемат адвокат. Той получава информация по делото от Окръжния съд в Пловдив. Става ясно, че Тошко е задържан за трафик на хора в Гърция и властите в южната ни съседка настояват за неговото екстрадиране.

"Как така го издират международно, а не са го потърсили в собствената му къща", попита дъщерята на Тошко Стефани Тодорова.

През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. Появяват се купувачи - българин от Плевен и италианец.

"Казаха, че нямат нужда от оборудването, което ни се стори странно", уточни Стефани.

Плевенчанинът купува единия кемпер на свое име с договор за покупко-продажба, който е нотариално заверен в Карлово. Така финализират сделката. Малкият и големият талон обаче остават на името на Тошко Тодоров.

"Баща ми няма вина, че купувачите не са си сменили талоните", каза дъщерята на Тошко Тодоров.

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафиканти в същия кемпер в Драма. Гръцките власти установяват, че и двата талона се водят на името на Тошко Тодоров и така го обявяват за издирване.

"Проблемът е, че европейската заповед за арест действа автоматично", коментира кметът на Столетово Мирослав Колев.

В периода на залавянето на бежанците и на изчезването на реалните трафиканти, между 1 септември и 1 ноември 2019 г., Тошко Тодоров е бил на работа в Карлово. Това става ясно от служебна бележка, издадена от работодателя му.

Протестът в защита на Тодор Тодоров е насрочен за 12 октомври от 9:30 часа, когато ще се гледа делото му за екстрадиция в окръжния съд в Пловдив. Семейството на мъжа ще се бори той да не бъде екстрадиран в Гърция, където го заплашват много години затвор, ако бъде осъден.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец