Арестуваните каналджии прекарвали бежанци през България срещу 8-10 хил. евро

Групата е работила по няколко канала, основният е тръгвал от Афганистан

18.09.2021 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Разбитата у нас престъпна група за трафик на мигранти е работила по няколко канала, като основният през последните месеци е тръгвал от Афганистан. При спецакцията са задържани 7 души, прекарвали бежанци срещу 10 хил. евро.

Групата е задържана при акции в София, Русе и Хасково. На 16 септември са задържани 7 лица, от които четирима остават в ареста. Сред лидерите на престъпната група е млада българка.

Става дума за върха на престъпната група. Това са хората, които поддържат връзка с Турция на основното депо, обявиха от ДАНС. Имало е строга йерархия на групата с конкретна роля на всеки участник. 

Организаторът на групата и още едно от задържаните лица са афганистанци, другите двама са българи. Те са свързани и с откритите мигрантски групи в Лозен и Герман през последните месеци, смятат разследващите. 

Групата получавала парите, а помагачите ги разпределяли по маршрутите, за които са си платили. Мигрантите обикновено депозират сумата при собственици на обменни бюра в Турция. Средно сумата от Афганистан до Германия е между 8000 и 10 000 евро, за превеждане от Турция до Сърбия цената е 2800 евро.

Достигайки до наша територия, мигрантите са настанявани в мотели или гористи местности, след което продължавали пътя си към Западна Европа. Откритите мигранти са настанени в специализирани центрове.

По време на претърсванията са иззети множество телефони и сим карти, по които се предполага, че са комуникирали каналджиите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК