Журналист посочи как България да се предпази от нелегалните мигранти

"Всички, които влизат от Турция в България, трябва да имат документи", категоричен е Мажд Алгафари

10.09.2021 | 21:33 Редактор: Жаклина Иванова

Миграционните потоци се засилват: Заплашена ли е България от бежански натиск?

"Трудно е да се справим с мигрантите, и то с тези, които ще преминат нашата граница. След като построихме макета на оградата, си мислим, че всичко е наред. През това време видяхме Турция и Гърция какво направиха. Трябва да направим една истинска ограда. Турция много добре си затвори границата с Иран и с тези, които идват от Азия. Гърция - по същия начин. Като се погледне реално коя е най-уязвимата част към Европа, виждаме, че е България", посочи журналистът Мажд Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

Преводачът обясни, че бежанците минават през нашата граница с идеята да тръгнат за Европа.

"Те се пробват. Има и такива случаи, при които афганистанци влизат в Турция и тръгват за Европа с идеята, че ще ги пуснат, защото бягат от режима, от талибаните", уточни още Алгафари.

Журналистът коментира и това, че почти всички от нелегалните мигранти нямат документи в себе си.

"Всички, които влизат от Турция в България, трябва да имат документи. Но техните документи са в Турция. Бих предложил на правителството да се направят брошури, които да бъдат разпространени в Турция на езика на афганистанците, за да разберат те, че не може да се влиза у нас без документи. Те могат да бъдат престъпници", разясни още преводачът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че в дадена група може 100% от бежанците да бъдат радикализирани, но може и нито един да не е.

"Покрай афганистанците ще започнат да влизат и пакистанци, иранци. Няма добри професионални преводачи на границата. Ние имаме спешна нужда от пари за подкрепа на МВР. Нашата ограда е много лесна за прескачане", каза Алгафари.

Преводачът обясни, че в повечето случаи преминаването се извършва с помощта на стълба, която се слага на оградата. След преминаването на оградата, бежанците биват посрещани от каналджиите в България. Алгафари изрази притеснения, че нелегалните мигранти могат да пренесат и коронавирусната инфекция.

"Тези хора идват предимно от Турция. Каква е гаранцията, че тези, които влизат, няма да вкарат заразата? Когато влизат нелегално, те застрашават цялата нация. Трябва да обърнем внимание на националната сигурност на България", подчерта събеседникът.

Журналистът обясни, че тарифите за преминаване са различни, в зависимост от дестинацията.

"За извозване до София от Турция - от 1 500 до 2 000 евро на човек. От Турция до Германия е около 5 000, 6 000, 7 000 евро. Настаняват ги у нас в различни квартали, в квартири най-вече в София. Центровете са за тези, които успеем да хванем. А от Афганистан до Турция е от 10 000 евро на човек", сподели Алгафари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Е то и един актьор ни даде акъл как да си погребем държавата и то по сценки написани от сценарист. Сега гледачки казват как да се лекуваме от вируси. Утре боклукчии от чистотата ще ни кажат как да си нагодим съдебната система, а хакери ще ни обяснят как да влезнем в еврозоната. Сигнализирай за неуместен коментар