Бивш шеф на НСО за мигрантския натиск: Има опасност от сблъсък на култури

"Турция знае кого да подбере и кого да пропусне", каза ген. Румен Миланов

09.09.2021 | 21:28 Редактор: Искра Ангелова

След заседанието на Съвета по сигурността - как да се справим с натиска по границата ни с Турция?

"Успехът с този натиск е доста мащабен. За да има успех - трябва да се включат много фактори. Този мигрантски натиск не е само до България, той засяга почти целия Европейски съюз. Той на практика засяга и почти всички държави от НАТО. Ако искаме да търсим по-ефективно въздействие, трябва да се включат и силите на Европейския съюз, и на НАТО", каза бившият директор на НСО и НСБОП ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е тежка задача.

"Този процес е с години. И ние сега го разглеждаме на чисто битово ниво - ще влязат и къде ще ги настаним. Но има ефекти, които ще се проявят след десетилетия. Има опасност от сблъсък на култури. Оттам вече те се модифицират в силови прояви, като терористични актове, което не е много красива перспектива", допълни ген. Миланов.

Той е категоричен, че трябва да се справим с подсилването на границата ни.

"Лично аз бих включил и армията в определени параметри. Тя може да бъде полезна. И разбира се, да подпомага полицейските сили. Тези хора трябва да бъдат подготвени, защото едно е да си войник, друго е да имаш контакт с граждани", коментира още гостът в студиото.

От ефира на Bulgaria ON AIR ген. Миланов попита защо предимно млади мъже влизат през границата.

"Те преминават през Турция. Какво мислите? Че Турция няма да ги филтрира ли? Тя знае кого да подбере и кого да пропусне. Там не може да има грешки, които ние допускаме, така че тези процеси са много значими. Оптимистичното е да настаним тези, които сме задържали, за да имат нормални условия за живот", подчерта експертът.

Ген. Румен Миланов смята, че координацията остава основен проблем. Според него свалянето на охраната на главния прокурор е грешка.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК