Разследват Лъчезар Иванов, защото спечелил милиони долари в "Уолстрийт"

Той получил 20 млн. акции, които продал по-късно за 1,6 млн. долара

16.08.2021 | 19:01 Редактор: Здравко Черкезов

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е разследван от Специализираната прокуратура за пране на пари. Той спечелил 1,6 млн. долара от продадени акции в Ню Йорк, а вниманието към него е след проверка на Антикорупционната комисия.

Интересът на ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата към Лъчезар Иванов е във връзка с извършваната от него консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Договорът е сключен през 2018 година, в рамките на 44-тото НС. Той получил 20 милиона акции, които продал по-късно за 1,6 млн. долара на Нюйоркската фондова борса. 

"3-4 години работих без никакви възнаграждения. Предложиха ми два варианта – възнаграждение всеки месец или акции. Предупредил съм, че се занимавам с политика, което е много важно", обясни Лъчезар Иванов.

Досъдебното производство срещу депутата от ГЕРБ, който се закле за шести път като народен представител, е образувано след проверка от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, постъпила в прокуратурата в средата на юли. 

В Специализираната прокуратура е постъпила проверка от КПКОНПИ, касаеща евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари от страна на народен представител. Преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК. 

Практиката да не се дава възнаграждение в пари, а в акции, е често срещана в Съединените щати. Според брокери цената на акциите е нараснала 6000 пъти от момента, в който Иванов ги е придобил. Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага, и не се притеснява от нищо. 

"Акциите ги получих 2021 г. и съм ги декларирал. Да не се правят опити за отвличане на вниманието", призова той.

Брокери поясниха, че щатските регулатори са изключително стриктни, а участниците на борсата минават сериозна проверка. А проверката на институциите отвъд Океана от българските власти би отнела много време.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК