Гешев: Проверяваме 14 от големите приватизационни сделки на Прехода (+Видео)

Проведе се акция срещу битовата престъпност в 24 града, 10 са арестувани

09.06.2020 | 14:09 Редактор: Ивет Арабова

Акция срещу битовата престъпност в 24 града. 10 души са задържани в Пещера. От тях са иззети наркотици. При претърсвания на различни адреси в района са открити оръжие и предмети с културно-историческа стойност. На място в Пещера са главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Иван Иванов.

Гешев заяви, че до две седмици прокуратурата ще се произнесе по приватизационните сделки от Прехода и ще бъде оповестен анализът от извършените проверки.

Той коментира, че в прокуратурата е постъпил докладът от ДАНС за първите 14 големи приватизационни сделки на Прехода. Прокурори от ВКП започват да извършват проверка по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а именно – дали има данни за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове, за осъдени или  оправдани лица. Втората е гражданско - съдебен надзор. "Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност", припомни главният прокурор.

По думите му в "един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни", подчерта Гешев.

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП. Иван Гешев напомни, че общият брой на проверяваните приватизационни сделки е 7000, съобщиха от прокуратурата.

Според него значителна част от тях са били "голяма кражба, като единици са станали милионери на гърба на българските граждани, които очакват справедливост".

"Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена", категоричен бе обвинител №1.

По повод т.нар. афера "Боклукгейт" той обясни, че всеки български гражданин, ако прочете обясненията на един от обвиняемите по делото, ще се разбере,  "как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели".

На запитване на журналисти за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков, главният прокурор обясни, че българската държава, и в частност прокуратурата, са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим – Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС.

"В такъв случай решението за връщането им е политическо", обяви той. Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев, са "хибридни атаки към държавата и към прокуратурата".

Главният прокурор и главният секретар на МВР посетиха църквите на селата Капитан Димитриево и Радилово.

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК