Аферата с боклука - откриха снимки на убити, а срещу имената - големи суми пари

10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци

30.05.2020 | 12:14 Редактор: Искра Ангелова

10 души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който беше арестуван в четвъртък.

"7 от тях са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. На един от тях е повдигнато и вторично обвинение за престъпление за управление на опасни отпадъци", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

За четирима от участниците прокурорите ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за най-тежката мярка - "задържане под стража" 

По думите ѝ стана ясно, че за други двама ще бъде наложена мярка "домашен арест".

"Като обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение "парична гаранция. В жилището на А. Б беше намерена и иззета цветна снимка с имена на публично известни личности, някои от тях са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях има записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. А в жилището П.Б. бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на служебни лица от Министерство на правосъдието, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения", допълни Милева.

 

Прокурор Генка Брезашка допълни, че групата е била създадена с користна цел с участието на длъжностни лица. Сред тях са зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и директорът на РИОСВ-Плевен.

"Живков е бил близък с братята Бобокови, извършвал е действия, с които подпомага незаконната дейност на братята за внос и износ на боклук", каза още тя.

Именно двамата братя Бобокови и зам.-министърът Живков, както и директор на екоинспекцията в Плевен са обвинени за участие в престъпната група.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Иван Кънчев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
1 rate up comment rate down comment 0
minkov
преди 1 месец
някой си е водил записки за сумите в куфарчетата с пари на компартията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Михаил
преди 1 месец
Откъде у червената журналистка от Враца/Видин-Лора Владимирова ,30 млн долара? Не са ли повечето от тези в списъка кредитни милионери? Би трябвало,да се разследват за произход на капитала. Започнатото трябва да се довърши докрай. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Брей голям бизнес ще излезе боклука...едно време като деца всички искахме да караме камьона за боклука...тази професия почти беше равна на това да станеш цар като пораснеш...явно подсъзнателно сме усещали потенциала на властта да си боклукчия...Ха,ха Сигнализирай за неуместен коментар