Прокуратурата започна изземване на ценностите на Божков

Фондация "Тракия" я обвини в своеволие и незаконни дейности

19.02.2020 | 13:10 Редактор: Ралица Братанова

Започва изземването на културните ценности от колекцията на Васил Божков. От Фондация "Тракия" обвиниха прокуратурата в своеволие и незаконни действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство. 

Държавното обвинение уточнява, че предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. 

Ще се проверява и дали те имат задължителна регистрация пред Министерството на културата.

Очаква се по-късно антиките да бъдат транспортирани в Националния исторически музей. Именно преместването на ценностите породи спор между прокуратурата и Фондация "Тракия", която ги стопанисва. Появиха се снимки на антиките, обвити във фолио.

"Институциите, потъпквайки редица европейски и български закони, днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти", заявиха в официална позиция от фондацията.

В офиса на васил Божков на ул. "Московска“ 43 бе открито огнестрелно оръжие. В заключена каса е намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация – образец №5 на лицето В.Б.

Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте още в репортажа на Сергей Тодоров

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК