ГДБОП разби престъпна група за изготвяне на фалшиви документи

Задържаните изготвяли от актове за раждане до дипломи за образование

19.11.2019 | 13:16 Редактор: Стефанка Митева

Шестима души са с повдигнати обвинения след спецакция на ГДБОП и прокуратурата срещу престъпна група за фалшифициране на лични документи.

Групата е в полезрението на разследващите от началото на годината и е развивала дейността си на територията на цялата страна. В нея са участвали мъж и жена, живели на семейни начала, както и баща и дъщеря. 

Издавани са фалшиви документи от всякакъв тип - от актове за раждане до дипломи за висше образование. Продавали и фалшиви банкноти.  

"Имало ценоразпис, като например за изготвянето на паспорт и лична карта следвало да се заплати 600 лева. За изготвянето на свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство - 300 лева. За изготвянето на чуждестранна шофьорска книжка следвало да се заплати сумата от 350 евро. Изготвянето на неистинска диплома за основно образование срувало 180 лева, за средно образование струвала 250 лева, а за висше образование - 650 лева", разкри говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Клиентите били предимно чужденци от Северна Македония и Албания, както и лица от арабски произход

"На практика групата е осигурявала и е имала възможност да изработи почти всякакъв документ, който се предлага от Държавната администрация на Република България. Съотвентно са намирали и пазар за това. Клиенти са както лица от криминалния контигент на България, така и лица от съседни държави. От услугите са се ползвали и организатори на канали за трафик на мигранти", каза заместник-директорът на ГДБОП-МВР Стоян Темелакиев.

И шестимата обвиняеми са с криминални регистрации за измами и трафик на бежанци.

Репортаж на Сергей Тодоров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК