Индийски монах бил най-старият човек на планетата

Свами Сивананда казва, че дълголетието му е постигнато благодарение на йога, дисциплина и безбрачие

18.08.2016 | 17:01 Редактор: Луиза Божинова
Twitter

Индийският монах Свами Сивананда твърди, че е най-старият човек, живял някога на планетата. В паспорта му пише, че е роден на 8 август 1896 година, което означава, че животът му преминава през три столетия.

Свами изглежда в забележително добра форма за възрастта си. Висок е 1,58 метра, практикува йога по няколко часа на ден, спи на постелка на пода, а за възглавница му служи дебело парче дърво.

"Избягвам яденето на мляко и плодове, защото според мен те са деликатеси. Като дете често си лягах с празен стомах", казва Свами.

Той е от свещения град Варанаси и израства в изключителна бедност. Избира да се замонаши и днес споделя, че дълголетието му е постигнато благодарение на йога, дисциплина и безбрачие.

"Водя прост и подреден живот. Ям проста храна - само варено без мазнина и подправки, ориз и яхния от леща с една две зелени люти чушки", казва още възрастният мъж, цитиран от "Дарик".

Свами остава сирак една 6-годишен, а роднините му го дават за отглеждане на духовен гуру, с когото пътува из Индия, преди да се установи във Варанаси.Свами няма сериозни здравословни проблеми, живее самостоятелно и дори пътува с влак.

В момента хиндуистът кандидатства да бъде вписан в книгата с рекордите на Гинес. Сега там като най-дълголетен човек фигурира японецът Джироемон Кимура, починал през юни 2013-та на 116 години и 54 дни.

Индийските власти потвърдиха автентичността на данните в паспорта на Свами чрез проверка в регистър на религиозен храм. Независимо от това обаче, потвърждението ще е много по-трудно.