Да се събудиш на 100!

Единственият начин да живееш много, е да остарееш. Това много добре го знае Мария Станева от София, която днес стана на 100 години.

01.02.2016 | 18:49 Редактор: Кристина Михайлова
Да се събудиш на 100!

Да се събудиш на 100. Така започна днешният ден за Мария Станева. С торта, цветя и подаръци жената беше поздравена в ритуалната зала на район „Средец“ от районния кмет Мария Ачкова и представители на БЧК. Мария е родена на 1 февруари 1916 г. в град Свищов, завършва педагогическото училище и от 70 години живее в София. Дългогодишен служител на „Топливо“ и много уважаван сътрудник на Червения кръст. Съседите я наричат с обич „Марчето“ и именно те са инициатори на тържеството по повод стотния й рождения ден. Описват я като като мъдър и добродетелен човек.
Тайната на дълголетието е здравословен начин на живот, но и много труд, убедена е Мария. Тя е автор на 14 стихосбирки, посветени на любовта към покойния й съпруг, а и към красотата на живота. В писането намира убежище и така никога не се чувства самотна. Случайност или не, през 2011 година, една друга Мария Станева от Русе също навърши 100 години.

Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Виктор Петров.