Великобритания отбелязва Националния ден на скоча

Вижте интересните факти за любимата на мнозина спиртна напитка

27.07.2016 | 16:29 Редактор: Луиза Божинова
Великобритания отбелязва Националния ден на скоча

Средно 34 бутилки уиски се изнасят от Шотландия всяка секунда, като приходите от тези продажби за миналата година възлизат на внушителните 3,86 милиарда лири. Това отбелязва в. "Дейли експрес" в специална публикация за любопитните факти за скоча, чийто национален ден отбелязват днес във Великобритания.

Други интересни факти около спиртната напитка са, че думата "уиски" произлиза от келтски и означава "вода на живота", като наименованието е от 1715 г. През 18-и век думата е използвана и за теглена от коне карета.

Най-ранното свидетелство за производство на уиски датира от 1494 г, но за да се нарече питието "уиски", то трябва да отлежава в дъбови бъчви най-малко три години.

Шотландците и канадците изписват думата по един начин, а американците и ирландците - по друг. Дори писателят Чарлз Дикенс е изписвал думата по различни начини в произведенията си.

Французите са водещите консуматори на питието, следвани от уругвайците и американците.

"Дейли експрес" отбелязва още, че през 2015 г. уиски "Макалън" в 6-литрова гарафа "Лалик" беше продадено на търг за рекордните 478 000 лири (628 000 долара). При тази сума глътка от питието струва около 800 лири.