Виното като инвестиционна възможност

Коментар на Себастиан Улф, основател и изпълнителен директор на Woolf Sung за телевизия Bloomberg от Лондон

27.03.2015 | 17:35 Редактор: Георги Стоянов
Виното като инвестиционна възможност

Себастиан, кажи ни за този клас активи. Изглежда, че цената на тези вина нараства неимоверно. Какво изведнъж предизвика този интерес?

Себастиан Улф, основател и изпълнителен директор на Woolf Sung: Мисля че това е фактът, че има много малко количество от тези конкретни продукти.

Още по темата

Произведено е много малко количество от тези вина, хората ги пият и разбира се, с течение на времето от тях остава още по-малко.

Тези вина се търсят много не само тук в Обединеното кралство, но и по цял свят. Има хора, които ги пият в Китай, Хонконг, Съединените щати и навсякъде в Европа.

Аз съм впечатлен. Керълайн се увличаше по хедонистичната дегустация на вино преди известно време. Имахме чудесен материал. Беше страхотно, мястото, където отивате, дегустирате и се наслаждавате на виното. Вие обаче правите нещо много различно, вие помагате за осъществяване на голяма част от търговията. Какво е уникалното в това, което предлагате на пазара?

Себастиан Улф: На практика ние през цялото време издирваме най-редките и превъзходни вина по цял свят.

Независимо дали те са от частни изби или колекционери. На практика ние улесняваме търговията, при това, както ти спомена, с известна доза хедонизъм.

И това за нас е много вълнуващо, защото за всеки, който търси някакво конкретно вино, вино което е отлежало с години, ние сме на линия да го осигурим.

При това на практика на възможно най-изгодната цена – така че имаме страхотни цени и страхотни продукти.

Дай ни пример за някои хубави и редки вина, които сте успели да намерите и от къде?

Себастиан Улф: Например имахме Haut Brion от средата на 40-те, които открихме в няколко изби в Европа, което, ако се замислите, е невероятно.

Бутилките бяха от 1945 – 1946-та. Това е точно след края на Втората световна война, исторически момент и това вино е оттогава. Това е невероятно.

Също така открихме шампанско от началото на 20-те и съвсем наскоро купихме Dom Pérignon  от 1928-ма, което е абсолютно зашеметяващо.

Чудя се, как ли ще е на вкус.

Себастиан Улф: Ако шампанското е ОК и в него все още има мехурчета, когато го отворите, в първия момент е подобно на Шери и е фантастично.

Но освен това, това шампанско има и колекционерска стойност.

Значи вие през цялото време търсите нови източници, независимо дали това са частни изби или просто частни лица. Как се случва сделката, от която вие изкарвате пари? Вие предлагате услугата. Да речем, че притежавам вино. Защо да се обърна към вас и каква ще е таксата, която ще ми поискате за продажбата на каса вино? Да кажем нормална каса с добро вино или шампанско, което сте открили и предлагате?

Себастиан Улф: На практика ние ще ви кажем, за колко приблизително искаме да го продадем, ще ви кажем и горе долу на колко оценяваме това  вино.

За разлика от търговията в повечето други сфери ние ще ви кажем, вижте, вие имате вино, което ние бихме продали и на практика ще се обърнем към пазара и ще го предложим на редица клиенти.

Така че във вашия бизнес има голяма доза свобода на договарянето?

Себастиан Улф: Да, има такава. Ние не ви обясняваме, как точно да продадете виното си. Ние не ви казваме виното е такова и такова и за него може да получите толкова и толкова.

Става въпрос по-скоро, например, ако имате колекция,  която искате да оцените, ние може да направим това за вас, особено когато става въпрос за някои от по-редките продукти.

Много хора имат изби с изключително редки вина и незнаят, че те са толкова реки, така че ние може да им помогнем да разберат това.

Добре, един бърз последен въпрос. Ако има една бутилка вино, с която искате да се сдобиете, коя ще е тя?

Себастиан Улф: Те са толкова много. Например старо отлежало шампанско от 60-те, 70-те и 80-те.

Както казах току що купих едно шампанско, които наистина исках да имам -  Dom Pérignon  от 1928 - казват, че това е една от най-добрите реколти отлежало шампанско.

Най-добрата марка вино за инвестиции много бързо. Lafite Rothschild - през последните 10 години цената на това вино е нараснала с 336%. Бихте ли го купили отново?

Себастиан Улф: Да, бих.