Син диамант с рекордна цена

Скъпоценният камък Син Опенхаймер смени собственика си срещу сумата от близо 58 милиона долара

19.05.2016 | 13:42 Редактор: Ирина Георгиева
Син диамант с рекордна цена

На търг в Женева беше продаден най-скъпият диамант в историята на аукционна къща Christie's. Скъпоценният камък Син Опенхаймер смени собственика си срещу сумата от близо 58 милиона долара.

Редкият диамант с безупречен син цвят е цели 14,62 карата. Той е бил собственост на сър Филип Опенхаймер, който контролирал компанията Diamond Syndicate 

Предишният рекорд за най-висока цена се държеше от Синята луна на Жозефин, за който бяха платени малко над 48 милиона долара през ноември. На аукцион на Sotheby's в швейцарския град бе продаден и друг рядък диамант с розов цвят и тегло от 15,38 карата за сумата от 31 и половина милиона долара. 

"Диамантите на тези аукциони са едни от най-редките в света. Те са с уникално чист цвят и без каквито и да било дефекти. А сумите платени за тях са рекордни, което показва и раздвижването на пазара за бижута", коментира бижутерът Дейвид Бенет.

От аукционни къщи Christie's и Sotheby's отказаха да посочат имената на купувачите на скъпоценните камъни, тъй като новите им собственици са пожелали да останат анонимни.