12,03-каратовият диамант Blue Moon е продаден за 48,4 млн. долара

Диамантът, поставен върху пръстен е закупен от частен колекционер от Хонконг

12.11.2015 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
12,03-каратовият диамант Blue Moon е продаден за 48,4 млн. долара

12,03-каратовият диамант Blue Moon (Синя луна) е продаден на търг в Женева за 48,4 милиона долара (31,7 милиона паунда), съобщи BBC, позовавайки се на информация от аукционната къща Sotheby's.

Диамантът, поставен върху пръстен е закупен от частен колекционер от Хонконг. Според кореспондентите на The Independent бижуто е закупено за 7-годишната дъщеря на анонимния купувач.

Продажбата идва ден след като конкурентната аукционна къща Christie's продаде рядък 16,08-каратов розов диамант за 28,5 милиона долара.

През 2013г. диамантът познат като Pink Star (Розова звезда) беше продаден за рекордните 83 млн. долара - също на търг на аукционната къща Sotheby's в Женева.

"Красив камък"

Говорителят на Sotheby's Дейвид Бенет описа диаманта като "магически".

"Никога не съм виждал по-красив камък. Формата, цветът, чистота - това е един магически камък и се надявам всеки, който го постави на пръста си да мисли така." - посочи Бенет.

Двама участници бяха във война на телефонно наддаване в продължение на осем минути преди да бъде окончателно продаден. Кореспондентите посочват, че цената на бижуто не надвишава предварителната му продажна цена от 35 - 55 млн. долара.

Диамантът е открит в Южна Африка през януари 2014г., а синият цвят се дължи на елемента бор. Експертите твърдят, че пазарът на цветните диаманти става все по-силен през последните месеци, а двата сини и розови диаманти привличат много внимание при продажбата на бижута в Женева.

Цветните диаманти са сред най-редките в света, дори и тези, които не са особено ярки или ясни.

/Снимки: Sotheby's/