Christis продаде розов диамант за 28,6 млн долара

Бижуто замина за Хонконг

11.11.2015 | 10:18
Christis продаде розов диамант за 28,6 млн долара

Christi's продаде голям розов диамант на търг в Женева за 28,6 млн долара, съобщи АФП. Аукционната къща, собственост на Artemis, холдингова компания на френския милиардер Франсоа Пино уточни, че камъкът с 16,08 карата е бил купен от китайски клиент, базиран в Хонконг, подчертавайки, че е поискал да остане анонимен.

Преди продажбата диамантът бе оценяван на между 23 и 28 млн долара.

Christi's описа диаманта като "яркорозов /Fancy Vivid Pink", по класацията на американския институт GIA. Само един на 100 000 диаманта може да бъде класифициран по този начин, уточни аукционната къща.

Камъкът, монтиран в пръстен с още два реда бели диаманти бе продаден на търга Magnificent Jewels в Женева.

Невероятна цена

"Това е невероятна цена за камък с това качество, заради неговия цвят. Много малко диаманти имат толкова наситено розов цвят", каза Франсоа Кюриел, експерт по бижутата в Christi's, който ръководи част от търга.

"Това показва, че имаме много здрав пазар на скъпоценни камъни. Има голяма ликвидност в света. В момента произведенията на изкуството, диамантите и бижутата имат сигурна стойност".

 

Изкуство

В понеделник бе продадена картината на Амедео Модиляни Nu couche, рисувана през 1917-18. Платното бе продадено в Ню Йорк от Christi's за 170, 4 млн долара - втората най-висока цена, плащана за произведение на изкуството на търг.

/Снимки: Christi's/