Саламът, беконът и наденичките съкращават живота

Учени установиха, че смъртността при хората, които ядат месо, е по-висока

08.05.2016 | 12:15 Редактор: Луиза Божинова
Саламът, беконът и наденичките съкращават живота

Смъртността е по-висока при хората, които ядат месо, показва ново изследване на групата "Майо клиник" в Аризона.

Авторите на изследването са анализирали шест отделни проучвания, които са оценили отражението на вегетарианството и месоядството върху смъртността. Изследването проследило състоянието на над 1 милион души за период от 5,5 до 28 години и се отнася до приема предимно на салам, бекон, наденици, кренвирши, както и прясно червено месо.

Въпреки че заключенията за САЩ и Европа се различават, общите данни все пак говорят за увеличаване на смъртността, дори при малко повишаване на приема на червено месо или полуфабрикати.

Целта на изследването е да се извлече основано на доказателства заключение, което да послужи на лекарите, за да преценят дали да окуражават пациентите си към месоядство или вегетарианство.