За здрав сън яжте черен шоколад

Вкусният десерт е богат на магнезий и подпомага добрия метаболизъм

15.04.2016 | 17:56 Редактор: Вероника Цветанова
За здрав сън яжте черен шоколад

Черният шоколад помага за здрав сън, защото съдържа магнезий - минерал, който е много важен за правилното функциониране на биологичния часовник, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от "Дарик".

По-голяма част от хората не осъзнават колко е важена ролята на магнезия за почти всички функции и тъкани в човешкото тяло. Елементът поддържа имунната система, намалява опасността от инфаркт и предотвратява някои видове рак.

Учени от университетите на Единбург и Кеймбридж установиха, че той е свързан и с биологичния часовник, който определя заспиването и събуждането, освобождаването на хормони, регулира телесната температура.

Експертите работили с трите основни вида биологични организми - човешки клетки, водорасли и гъби, в които нивата на магнезия се покачват и спадат в ежедневен цикъл. Според молекулярния анализ това колебание е ключово за поддържане на биологичния ритъм на клетките. За преобразуването на храната в енергия важна роля има имено магнезият.

А с магнезий можем да снабдим организма си от черния шоколад, листните зеленчуци, ядките, рибата, бобовите култури, пълнозърнестите храни, авокадото, киселото мляко, бананите, сушените плодове.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър"