Гъбите - вкусна алтернатива на месото с ниско съдържание на сол

Според проучвания те подобряват цялостното здраве

09.12.2025 • 23:04 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Гъбите - вкусна алтернатива на месото с ниско съдържание на сол
Гъбите - вкусна алтернатива на месото с ниско съдържание на сол

Гъбите могат да помогнат за предпазване от хронични заболявания и да подобрят цялостното ни здраве, сочат все повече проучвания.

Анализ на 17 изследвания показва, че само 18 грама гъби на ден (около 1/8 чаша или две средни гъби) могат да намалят риска от рак с впечатляващите 45%. Това се дължи най-вече на ерготионеина – мощен антиоксидант и аминокиселина, която предпазва клетките от увреждане. 

Гъбите шийтаке и кралска стрида съдържат повече от ерготионеина, но всъщност всички гъби са полезни в това отношение. 

Гъбите са отличен диетичен избор

Те са добър избор, когато целта е намаляване на консумацията на сол. Те се характеризират с изключително ниско съдържание на натрий – например, една пълна чаша бели гъби съдържа само пет милиграма.

Благодарение на богатия си и наситен вкус, гъбите правят ястията по-ароматни, което елиминира необходимостта от добавяне на голямо количество сол. Проведено проучване демонстрира, че заместването на половината от месото в дадена рецепта с гъби запазва вкусовите качества на ястието, като същевременно редуцира съдържанието на сол с впечатляващите 25%.

Гъбите имат малко калории

Гъбите са чудесна и здравословна алтернатива на червеното месо. Те предлагат по-малко калории, по-малко мазнини и са напълно лишени от холестерол.

Специално внимание заслужават гъбите шийтаке, които са известни със своите свойства за поддържане на здравословни нива на холестерола.

Те са богати на специфични вещества, които активно спомагат за намаляване на неговото производство и абсорбиране в организма.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички