Рецепта за печени картофи със сос от сметана и лук

Бюджетен обяд или вечеря

28.09.2025 • 21:40 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Предлагаме ви лесна и много вкусна рецепта, с която могат да се справят дори неопитните в кухнята - печени картофи със сос от сметана и лук.

Подходяща е и за обяд, и за вечеря, а е и бюджетна.

Необходими са ви:

  • 1 кг картофи, нарязани на дебели колела
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 чаени лъжици ситно нарязан пресен лук
  • 1 и 1/2 чаена лъжица лук на прах
  • 3/4 чаена лъжица чеснов прах
  • 1/2 чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаша зеленчуков бульон
  • 7-8 скилидки чесън, пресован
  • 1/4 чаша заквасена сметана
  • 2 супени лъжици масло на кубчета
  • 2 чаени лъжици наситнен пресен лук за поръсване

Приготвяне:

На 220 градуса трябва да загреете фурната. 

В купа смесете нарязаните картофи, зехтина, лука, чесновия прах, лука на прах, пипера, солта. Разбъркайте, докато картофите се покрият добре с подправките. 

Подредете картофите в тава за печене. Трябва да изпечете до златисто, за около 30 минути. 

Обърнете картофите в тавата. Залейте с бульона. 

Върнете във фурната, докато по-голямата част от бульона се изпари и абсорбира. Междувременно смесете сметаната с още малко подправки и пресования чесън. 

Четете цялата рецепта в az-jenata.bg.


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички