Рецепта от тефтера на баба: Кекс с орехи и стафиди

Лесно домашно изкушение

31.07.2025 • 09:08 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Резултатът винаги радва и малки, и големи.
Резултатът винаги радва и малки, и големи.

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 1 ванилия
  • 200 гр кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 100 мл олио
  • 300 г брашно (пресято)
  • 100 г счукани орехи
  • 100 г стафиди (накиснати в малко топла вода или ром)
  • щипка сол
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Накиснете стафидите в топла вода или ром за около 10–15 минути, след което ги отцедете добре. Загрейте фурната на 180°C.

Подгответе форма за кекс, като я намажете с олио и леко поръсите с брашно.

В голяма купа разбийте яйцата със захарта и ванилията, докато сместа стане пухкава и избелее. Разтворете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне. Добавете го към яйчената смес. След това добавете и олиото, като разбърквате внимателно.

Смесете брашното с щипка сол. Постепенно го прибавяйте към течната смес като разбърквате.

Оваляйте стафидите и орехите в малко брашно, за да предотвратите потъването им в тестото. Добавете ги към готовата смес и разбъркайте внимателно.

Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрятата фурна за около 40–50 минути или до суха клечка.

Ако по време на печенето горната коричка започне да покафенява прекалено бързо, покрийте формата с алуминиево фолио.

Оставете готовия кекс да се охлади леко във формата, след което го извадете върху решетка. По желание, поръсете с пудра захар преди сервиране.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички