Кайсиите забавят стареенето, полезни са и за зрението

Бета-каротинът се оказва, че помага и за предотвратяване на слънчево изгаряне

11.06.2025 • 22:17 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Кайсията наистина е полезна за зрението и очите заради наличието на витамин А и бета-каротин.
Кайсията наистина е полезна за зрението и очите заради наличието на витамин А и бета-каротин.

Кайсията е плод богат на специфични антиоксиданти и същевременно има ниска калорийна стойност с предостатъчно фибри. Според експерти диетолози плодът съдържа хранителни вещества, които се отразяват благоприятно на здравето на очите, кожата и червата.

В тях се намира бета-каротин, витамин А, витамин E, лутеин, зеаксантин и калий. Бета-каротинът, лутеинът, зеаксантинът и витамините A, C и E действат като антиоксиданти. Те са от полза за предотвратяването на рак и други хронични заболявания.

Защо са ни антиоксидантите и как всъщност помагат

Известно е, че те действат срещу свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които се образуват в организма под въздействието на различни фактори, включително от неговото функциониране.

Тези молекули са нестабилни, защото им липсва електрон и при контакта си с други молекули "крадат" електрони, за да постигнат баланс и неутралност. В организма ни обаче това създава ефект на доминото - все повече молекули стават нестабилни, създавайки ситуация на оксидативен стрес.

Оксидативният стрес представлява наличието на твърде много свободни радикали, което от своя страна води до увреждане на клетките и тъканите. Това на свой ред предразполога към развитието на хронични заболявания, включително рак и сърдечносъдови, възпалителни заболявания като ревматоиден артрит.

Антиоксидантите помагат за предотвратяване на оксидативния стрес чрез неутрализиране на свободните радикали. При тяхното наличие се получава така, че вместо свободните радикали да взимат електрони от стабилни молекули, антиоксидантите ги вземат от свободните радикали. 

Витамин С може да забави стареенето на кожата вследствие загубата на колаген, което води до по-стегнатия ѝ вид за по-дълго. Освен това витамините С и Е също "работят" заедно като предпазват кожата от вредите на ултравиолетовите (UV) лъчи.

Бета-каротинът се оказва, че помага и за предотвратяване на слънчево изгаряне – разбира се, не от консумираните с плода количества, но е важно да се има предвид. 

Кайсията наистина е полезна за зрението и очите заради наличието на витамин А и бета-каротин.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички