Сезонните храни, които да даваме на детето

Богати са на витамини и укрепват имунитета

09.06.2025 | 23:00 Редактор:
Сега е сезонът на много свежи и богати на витамини храни.
Сега е сезонът на много свежи и богати на витамини храни.

Сега е сезонът на много свежи и богати на витамини храни. Те не само събуждат апетита, но и подкрепят здравето на децата. Пролетните дарове на природата са добре дошла възможност да подсилим детския организъм – особено имунитета, който в ранната възраст играе много важна роля.

Сега можем да включим в менюто разнообразие от зеленчуци и плодове, богати на витамин C, фибри, антиоксиданти и полезни растителни съединения. Те не само подпомагат защитните сили, но и подобряват храносмилането и насърчават здравословното отношение към храната още от най-ранна възраст.

Спанак и коприва – зелена сила за имунитета

Сред първите зеленини, които намират място в кухнята ни, са спанакът и копривата. Богати на желязо, фолиева киселина и витамин С, те подпомагат кръвообразуването и общата устойчивост на организма към инфекции. За по-малките деца можем да ги предложим под формата на крем супа, зелен омлет или прибавени към картофено пюре.

Магданоз, лапад и зелена салата

Наситеният зелен цвят на листните зеленчуци издава богатото им съдържание на хлорофил – съединение, което има пречистващи и антиоксидантни свойства. Добавянето на ситно нарязан магданоз към ястия или приготвянето на свежа салата от лапад или маруля с капка зехтин може да направи чудеса за апетита и имунитета.

Репички и зелен лук – леки, хрупкави и полезни

Репичките са източник на витамин C и имат лек пикантен вкус, който много деца харесват, особено ако ги поднесем като хрупкаво допълнение към сандвич или в шарена и пъстра салата. Зеленият лук съдържа сяра и флавоноиди – съединения с доказано противовъзпалително действие. За най-малките може да бъде включен в сготвени ястия като крем супи или зеленчукови пюрета.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Freepik