Рецепти за палачинки без брашно

Овесените ядки са чудесен заместител

21.05.2025 • 09:05 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Зарадвайте близките си със здравословни палачинки.
Зарадвайте близките си със здравословни палачинки.

Запазите доброто си настроение и си направете хубави палачинки. Изберете някоя от тези бързи рецепти, с които можете да зарадвате цялото си семейство. 

Палачинки без брашно

Необходими съставки:

  • 1 чаша + 2 с. л. овесени ядки 
  • 1/3 чаша неподсладено ябълково пюре (или заместител един узрял банан) 
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия 
  • 1 с. л. бакпулвер 
  • 1/2 чаша неподсладено бадемово мляко 
  • 2 с. л. чист кленов сироп (или агаве) 
  • 1/4 ч. л. сол 

Лесна веган рецепта за палачинки без брашно, приготвена с овесени ядки вместо с традиционно брашно - вкусна алтернатива на традиционните палачинки.

Загрейте незалепващ тиган на средно слаб огън. Смесете всички съставки в блендер, докато сместа стане гладка. Измерете всяка палачинка с 1/3 мерителна чаша и я добавете в горещия незалепващ тиган. След като палачинката започне да бълбука отгоре, обърнете я и продължете да готвите, докато леко покафенее.

Свалете от котлона, когато е готова, и завършете процеса, докато цялото тесто се сготви. Сервирайте с любимите си плодове и полейте с кленов сироп. 

Пухкави палачинки без брашно с банан 

Необходими съставки:

  • 4 чаши овесени ядки
  • 2 ½ чаши мляко 
  • 2 големи узрели банана 
  • 1 чаена лъжичка смляна канела 
  • 2 пълни супени лъжици мед 
  • ½ чаена лъжичка сол 
  • 2 чаени лъжички екстракт от ванилия 
  • 3 чаени лъжички бакпулвер 
  • 2 големи яйца 

Поставете всички съставки в голяма купа. Използвайте пасатор, за да ги пасирате, докато сместа стане много гладка. Като алтернатива, поставете всичко в блендер или кухненски робот и пасирайте до много гладка смес.

В идеалния случай оставете тестото да престои 15-30 минути, за да може овесените ядки да се накиснат. Можете да ги приготвите и веднага, но палачинките се получават по-добре и по-пухкави, ако престоят.

Загрейте незалепваща плоча или голям незалепващ тиган на среден огън. Намажете с олио, кокосово масло или масло и изсипете тестото върху плочата. Гответе около 2-3 минути от всяка страна. 

Четете повече рецепти в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички