Много здравословни ползи има консумацията на целина. Тя съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали, като същевременно е богата на вода и бедна на калории. Това я прави чудесно средство за отслабване. Целината има полезни свойства и за красотата.
Предпазва от рак
Целината е много богата на антиоксиданти. Те се борят с оксидативния стрес и негативното му влияние върху клетките и тъканите. Антиоксидантите в целината неутрализират свободните радикали и намаляват риска от отключване на ракови, хронични и дегенеративни заболявания.
Целината намалява възпаленията в тъканите и ограничава вероятността да се случат злокачествени изменения в клетките при делене.
Целината е богата на минерали и витамини
Целината съдържа витамин К, А, С, витамини от група В, които са от изключителна важност за здравето, косата, кожата, ноктите. В целината се съдържат още минералите калий, фосфор, магнезий, натрий.
Освен тях целината е изключително богата на фибри и вода, които са важни за имунната, храносмилателната система, за здравето на сърдечносъдовата и нервната системи.
Намалява нивата на холестерола
Редовното включване на целината в храненето помага за значително намаляване на холестерола. Това прави целината един от най-полезните за сърдечносъдовата система зеленчуци.
Приносът ѝ в ограничаването на лошия холестерол оказва благоприятно влияние върху кръвоносните съдове, като намалява риска от запушването им и втвърдяването на стените им.
Помага за понижаване на кръвното налягане
Тъй като целината е много богата на калий, фибри и антиоксиданти, тя е чудесен помощник в контрола на кръвното налягане. Прясна или сготвена, целината подпомага намаляването на кръвното налягане и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay