Ако търсиш начин да впечатлиш всички около трапезата с крехко, сочно агнешко месо, обвито в златиста хрупкава коричка, тази рецепта съчетава най-доброто от няколко популярни метода. Ето как да приготвиш идеалното печено агнешко у дома.
Необходими продукти:
1 агнешка плешка или бут, може и хубаво парче ребра (около 2.5–3 кг)
2 с.л. зехтин екстра върджин
2 с.л. масло
1 с.л. горчица
4 скилидки чесън (нарязани или смачкани)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. брашно
Сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. розмарин (пресен или сушен)
1 ч.л. копър (по избор)
200 мл светла бира
100 мл прясно мляко
100 мл вода
Начин на приготвяне:
Смеси зехтина, маслото, горчицата, чесъна, червения пипер, брашното, солта, черния пипер, розмарина и копъра. Намажи добре агнешкото месо с тази паста, като втриваш подправките и в най-малките гънки. Покрий месото с фолио и остави в хладилника за поне 2 часа, най-добре цяла нощ.
Загрей фурната на 180°C. Постави месото в тава, полей с бирата, прясното мляко и малко вода.
Покрий с алуминиево фолио и печи около 2,5 часа.
Свали фолиото и полей със соса от тавата. Увеличи температурата до 220°C и печи още 20-30 минути, докато се получи златиста, хрупкава коричка.
Ако искаш още по-хрупкава коричка, в последните 10 минути можеш да превключиш фурната на функция грил.
Остави месото да "почине" 10-15 минути преди сервиране.
Снимка: pixabay