Тайната на крехко агнешко с хрупкава коричка (РЕЦЕПТА)

Месото трябва да "почине" преди сервиране

18.04.2025 | 16:55 Редактор:
Важно е и качеството на месото.
Важно е и качеството на месото.

Ако търсиш начин да впечатлиш всички около трапезата с крехко, сочно агнешко месо, обвито в златиста хрупкава коричка, тази рецепта съчетава най-доброто от няколко популярни метода. Ето как да приготвиш идеалното печено агнешко у дома.

Необходими продукти:

1 агнешка плешка или бут, може и хубаво парче ребра (около 2.5–3 кг)

2 с.л. зехтин екстра върджин

2 с.л. масло

1 с.л. горчица

4 скилидки чесън (нарязани или смачкани)

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. брашно

Сол и черен пипер на вкус

1 ч.л. розмарин (пресен или сушен)

1 ч.л. копър (по избор)

200 мл светла бира

100 мл прясно мляко

100 мл вода

Начин на приготвяне:

Смеси зехтина, маслото, горчицата, чесъна, червения пипер, брашното, солта, черния пипер, розмарина и копъра. Намажи добре агнешкото месо с тази паста, като втриваш подправките и в най-малките гънки. Покрий месото с фолио и остави в хладилника за поне 2 часа, най-добре цяла нощ.

Загрей фурната на 180°C. Постави месото в тава, полей с бирата, прясното мляко и малко вода.

Покрий с алуминиево фолио и печи около 2,5 часа.

Свали фолиото и полей със соса от тавата. Увеличи температурата до 220°C и печи още 20-30 минути, докато се получи златиста, хрупкава коричка.

Ако искаш още по-хрупкава коричка, в последните 10 минути можеш да превключиш фурната на функция грил.

Остави месото да "почине" 10-15 минути преди сервиране.

Снимка: pixabay