Рецепта за класически козунак "на конци"

Печете около 40-50 минути

18.04.2025 | 09:00 Редактор:
Рецепта за класически козунак
Рецепта за класически козунак "на конци"

Представяме ви рецепта за класически козунак "на конци" - пухкав, ароматен и със златиста коричка.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно (пресято)
  • 6 яйца (на стайна температура)
  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко (топло, но не горещо)
  • 200 г разтопено масло
  • 1 кубче жива мая (42 г) или 2 пакетчета суха
  • 1 щипка сол
  • 1 ванилия
  • Настъргана кора на 1 лимон

По желание: стафиди, локум, орехи, сушени плодове

Приготвяне:

Разтворете маята в топло мляко с 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Оставете я да шупне (около 10-15 мин).

Замесване:

Разбийте яйцата със захарта, добавете останалото мляко, ванилията и лимоновата кора. В голяма купа сложете брашното, солта, добавете шупналата мая и яйчената смес. Започнете да месите, като постепенно добавяте разтопеното масло.

Омесете гладко и меко тесто, което леко лепне.

Втасване:

Покрийте купата и оставете тестото да втаса на топло (час и половина - 2), докато удвои обема си.

Оформяне:

Разделете тестото на 3 или 6 части и сплетете фитилите. Може да сложите по желание локум, стафиди, орехи.. Сложете козунака във форма с хартия за печене.

Второ втасване:

Оставете оформения козунак да втаса още около 30-40 минути.

Печене:

Намажете с жълтък, поръсете със захар и печете на 170 градуса около 40-50 минути, или до суха клечка.