Представяме ви рецепта за класически козунак "на конци" - пухкав, ароматен и със златиста коричка.
Необходими продукти:
- 1 кг брашно (пресято)
- 6 яйца (на стайна температура)
- 250 г захар
- 250 мл прясно мляко (топло, но не горещо)
- 200 г разтопено масло
- 1 кубче жива мая (42 г) или 2 пакетчета суха
- 1 щипка сол
- 1 ванилия
- Настъргана кора на 1 лимон
По желание: стафиди, локум, орехи, сушени плодове
Приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко с 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Оставете я да шупне (около 10-15 мин).
Замесване:
Разбийте яйцата със захарта, добавете останалото мляко, ванилията и лимоновата кора. В голяма купа сложете брашното, солта, добавете шупналата мая и яйчената смес. Започнете да месите, като постепенно добавяте разтопеното масло.
Омесете гладко и меко тесто, което леко лепне.
Втасване:
Покрийте купата и оставете тестото да втаса на топло (час и половина - 2), докато удвои обема си.
Оформяне:
Разделете тестото на 3 или 6 части и сплетете фитилите. Може да сложите по желание локум, стафиди, орехи.. Сложете козунака във форма с хартия за печене.
Второ втасване:
Оставете оформения козунак да втаса още около 30-40 минути.
Печене:
Намажете с жълтък, поръсете със захар и печете на 170 градуса около 40-50 минути, или до суха клечка.