Домашни меденки вместо козунак за Великден (РЕЦЕПТА)

Могат да бъдат във всякакви форми

18.04.2025 | 15:39 Редактор:
Сладко изкушение на трапезата за Великден.
Сладко изкушение на трапезата за Великден.

Великден чука на вратата, а с него и чуденето какво точно да приготвим, ако посрещаме гости или самите ние ще гостуваме. Все пак няма как да отидем някъде с празни ръце, нали така? Ако не искате да правите козунак, но пък сте фенове на сладкото, тогава ви предлагаме една лесна и вкусна рецепта за домашни меденки, които може да оформите в различни форми.

По ваше желание може да ги направите в класическата кръгла форма или пък да се развихрите в кухнята и да ги изрежете като зайчета, яйца и маргаритки. Подобни форми може да намерите във всеки магазин за домашни потреби. А ето и рецептата за домашни меденки.

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 2 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. мед
  • 50 мл. олио
  • 1/2 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. канела
  • 1 щипка сода за хляб
  • фондан

Начин на приготвяне:

В подходящ съд разбийте яйцата заедно със захарта до получаване на хомогенна смес с бял цвят. След това прибавете канелата и разбъркайте добре. Прибавете олиото и отново разбъркайте. Разтопете меда и го добавете към сместа, като след това отново объркате добре до хомогенност. 

На следващата стъпка добавете содата за хляб. Пресейте брашното и постепенно го добавете към сместа, като бъркате постепенно. Не се притеснявайте от ронливата текстура, просто продължавайте да месите до получаване на тесто. 

Четете цялата рецепта в tialoto.bg.

Снимка: pixabay