Великден чука на вратата, а с него и чуденето какво точно да приготвим, ако посрещаме гости или самите ние ще гостуваме. Все пак няма как да отидем някъде с празни ръце, нали така? Ако не искате да правите козунак, но пък сте фенове на сладкото, тогава ви предлагаме една лесна и вкусна рецепта за домашни меденки, които може да оформите в различни форми.
По ваше желание може да ги направите в класическата кръгла форма или пък да се развихрите в кухнята и да ги изрежете като зайчета, яйца и маргаритки. Подобни форми може да намерите във всеки магазин за домашни потреби. А ето и рецептата за домашни меденки.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 2 ч. ч. брашно
- 2 с. л. мед
- 50 мл. олио
- 1/2 ч. ч. захар
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка сода за хляб
- фондан
Начин на приготвяне:
В подходящ съд разбийте яйцата заедно със захарта до получаване на хомогенна смес с бял цвят. След това прибавете канелата и разбъркайте добре. Прибавете олиото и отново разбъркайте. Разтопете меда и го добавете към сместа, като след това отново объркате добре до хомогенност.
На следващата стъпка добавете содата за хляб. Пресейте брашното и постепенно го добавете към сместа, като бъркате постепенно. Не се притеснявайте от ронливата текстура, просто продължавайте да месите до получаване на тесто.
Четете цялата рецепта в tialoto.bg.
Снимка: pixabay