Предлагаме ви алтернатива на обикновения козунак. Козуначеното руло, оформено като плитка, е новият хит този Великден. Тайната съставка - крем ликьор.
Необходими продукти
За тестото:
- 500 г брашно за козунак
- 20 г прясна мая
- 180 мл топло прясно мляко
- 100 г захар
- 3 яйца
- 100 г разтопено масло
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 2-3 с.л. крем ликьор
- ½ ч.л.сол
За пълнежа:
- 200 г течен шоколад
- 80 г печени лешници
- 2-3 с.л. крем ликьор
За намазване:
- 1 яйце + 1 с.л. прясно мляко + 1 с.л. ликьор
- Захар за поръсване
свързани
Начин на приготвяне
- Пресейте брашното и солта.
- Разтворете маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
- В купа разбийте яйцата със захарта, ванилията и ликьора. Добавете шупналата мая и започнете да добавяте брашното на части.
- При месене добавяйте разтопеното масло на части. Покрийте и оставете да втаса на топло за 2 часа.
- Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1 см.
- В средната част (по дължина) сложете течния шоколад, смесен с нарязаните лешници и ликьора.
- От двете страни на тестото направете диагонални разрези на ленти (около 2 см ширина).
- Започнете да преплитате лентите върху шоколадовия пълнеж, редувайки лява и дясна страна, за да получите плитка. Може да намажете с разбито яйце да се залепят.
- Поставете сплетеното руло в тава върху хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса още 30 минути.
- Намажете с разбито яйце, смесено с мляко и ликьора, и поръсете със захар.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Снимка: Bulgaria ON AIR
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: