На всеки му се е случвало да хапне нещо "леко", но скоро след това гладът се връща с пълна сила. Това не е просто случайност – някои храни влияят върху хормоните и кръвната захар по начин, който стимулира апетита, вместо да го потиска.
Бързи въглехидрати – краткотрайна ситост
Храни като бял хляб, тестени изделия, ориз и сладкиши предизвикват рязък скок на кръвната захар, който води до краткотрайно усещане за енергия. В отговор, организмът отделя инсулин, за да нормализира нивата, но това води до бърз спад на кръвната захар и подтиква към още хранене. По-добри алтернативи – пълнозърнести храни, които се усвояват по-бавно и поддържат стабилни нива на енергия.
Изкуствени подсладители – измама за организма
Безкалоричните подсладители, като аспартам и сукралоза могат да увеличат апетита. Те изпращат сигнал за сладост към мозъка, но без да осигуряват реална енергия, което може да доведе до компенсаторен глад. По-добри алтернативи – плодове или малко черен шоколад за естествена сладост.
Пържени и силно преработени храни
Комбинацията от трансмазнини, сол и рафинирани въглехидрати в храни като чипсове, пържени картофи и бургери активира механизми в мозъка, които създават желание за още храна, въпреки че енергийният прием вече е достатъчен. По-добри алтернативи – печени или варени ястия, комбинирани с пресни зеленчуци и полезни мазнини.
Газирани напитки – празни калории и фалшив глад
Газирани напитки, особено тези с високо съдържание на захар водят до бързи скокове и спадове в кръвната захар, което засилва апетита. Освен това въглеродният диоксид в тях раздува стомаха, създавайки временно усещане за пълнота, но без реално хранително съдържание.
По-добри алтернативи – газирана вода с резен лимон или билков чай, които хидратират и освежават, без да водят до рязка промяна в нивата на кръвната захар.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay