Много от хората използват терминът "безглутенова диета" без да са напълно наясно какви са ползите или недостатъците.
Такъв тип хранене е подходящо за хора с глутенова непоносимост, като при заболяването цьолиакия, или за хора с алергия към пшеница. Предполагаемите здравни ползи от изключването на глутена обаче не винаги са научно обосновани.
Безглутеновите продукти обикновено съдържат по-малко протеини и повече захар и калории в сравнение с глутен-съдържащите им алтернативи. Това е основният извод от ново проучване, публикувано в списание Plant Foods for Human Nutrition.
В много безглутенови храни липсват диетични фибри, протеини и основни хранителни вещества. В тях често се добавят допълнителни съставки, за да компенсират това, но включването на диетични фибри може да затрудни усвояването на протеините.
За хората без глутенова непоносимост, той осигурява ценни хранителни вещества, като фибри, витамини от група В и минерали, които подпомагат храносмилането и здравето на сърдечно-съдовата система.
За тези, които имат глутенова непоносимост (цьолиакия) или алергия към пшеница, избягването на глутен е наложително, но това не означава, че те не могат да получат необходимите хранителни вещества.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Freepik