Лилавите храни са не само красота в чинията ни, но и носят редица ползи за здравето ни. Вижте кои, освен лилавите моркови и аспержи, патладжанът в лилаво и акай бери да добавите към менюто си.
1. Къпини
Къпините са сред най-вкусните и популярни лилави плодове. Те са много богати на хранителни вещества и мощни антоцианинови пигменти. Антоцианините са вид полифенолни съединения, което придава на храните техните лилави, сини или червени цветове.
Известно е, че действат като мощни антиоксиданти в тялото, предпазват клетките ви от увреждане и намаляват възпалението, което иначе може да доведе до отрицателни последици за здравето.
Къпините също ни осигуряват фибри и микроелементи, включително витамин С, фолат, магнезий, калий и манган.
2. Лилави сладки картофи
Всички сладки картофи са много хранителни и консумацията им ни осигурява много витамини и минерали, включително витамин С, провитамин А, калий и витамини от група В. Лилавите сладки картофи имат допълнителното предимство, че съдържат антоцианинови антиоксиданти. Лилавите сладки картофи са подходящи за приготвяне на пюре, с месо и други рецепти.
3. Лилав карфиол
За разлика от сортовете с бял цвят, лилавият карфиол съдържа антоцианини, благодарение на генетична мутация, която им придава интензивен лилав оттенък. Лилавият карфиол не само добавя цвят към всяко ястие, но също така предлага противовъзпалителни ползи и може да предпазва от някои видове рак, включително колоректален рак, сочат западни изследвания.
Според учени редовната консумация на кръстоцветни зеленчуци като карфиол може да намали риска от сърдечни заболявания.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay