Какво представлява мамографията - рискове и ползи

Специалистът може да види вътрешната структура на гърдата

27.05.2024 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Какво представлява мамографията - рискове и ползи

Ранната диагноза повишава шансовете за успешно лечение и намалява смъртността от рак на гърдата. Скринингът се препоръчва за жени на различни възрасти в зависимост от насоките на здравните организации и индивидуалните рискови фактори.

Жените с висок риск от рак на гърдата, включително тези с фамилна анамнеза за рак на гърдата, генетични мутации като BRCA1 или BRCA2 или други рискови фактори трябва да започнат скрининг по-рано и да го правят по-често, като те може също да се нуждаят от допълнителни методи на изследване, като магнитен резонанс.

Основният метод за скрининг е мамографията, която представлява рентгеново изследване на гърдите, което може да открие тумори, които са твърде малки, за да бъдат усетени при физически преглед. При мамография специалистът може да види вътрешната структура на гърдата.

Скринингът обикновено включва клиничен преглед на гърдите, извършван от лекар или медицинска сестра, които проверяват за необичайни бучки или промени в гърдите, както и самостоятелно изследване на гърдите, което се насърчава жените редовно да провеждат, проследявайки гърдите си за необичайни промени. Самоизследването обаче не замества професионалния скрининг.

Какво представлява процесът на провеждане на мамография? Включва подготовка, при която пациентката се съблича до кръста и поставя гърдата си върху платформа на мамографската машина, след което гърдата се компресира между две пластини, за да се получи ясна и подробна рентгенова снимка. Компресията може да бъде неприятна, но е краткотрайна и необходима за добър резултат. Машината прави рентгенови снимки от различни ъгли, като процесът обикновено отнема няколко минути.

Ползите от мамографията включват ранното откриване на рак на гърдата, което значително увеличава шансовете за успешно лечение и намалява смъртността от рак на гърдата, като редовната мамография намалява смъртността чрез откриване на заболяването преди появата на симптоми.

Въпреки това, има и рискове, свързани с мамографията, като фалшиво положителни резултати, които могат да покажат наличие на рак, когато всъщност няма такъв, водейки до допълнителни изследвания и стрес, както и фалшиво отрицателни резултати, при които съществуващ рак може да бъде пропуснат. Излагането на радиация по време на мамографията е минимално и рискът е много малък в сравнение с ползите.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в puls.bg.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pixabay