Соматични тренировки - свалят напрежението и помагат при хронични болки

Дихателните упражнения са много важна част от процеса

23.05.2024 | 09:31 Редактор: Елеонора Танева
Соматични тренировки - свалят напрежението и помагат при хронични болки

Соматичните тренировки помагат на хората да влязат в хармония с тялото си, да освободят натрупаните емоции, да се отърват от травмата и да управляват психичното си здраве.

"Соматичното движение се извършва съзнателно и се фокусира върху вътрешното преживяване, а не върху резултата“, казва инструкторът Кристин Макгий.

Помага при хронична болка 

В проучване, хора с хронична болка, които редовно са се занимавали със соматично движение в продължение на една година, са имали 86% намаление на дните, в които са изпитвали болка, в сравнение с хора с хронична болка, които не са правили никакви соматични движения.

Може да увеличи гъвкавостта и мобилността 

Основна причина, поради която соматичното движение може да помогне при хронична болка, е защото помага за гъвкавостта, баланса и мобилността – особено соматичните разтягания като йога и тай чи, които са вид форми на соматично движение. Специалистите обясняват, че за разлика от динамичните разтягания, които често се правят преди тренировка, соматичното разтягане включва задържане на разтягане, което помага както за гъвкавостта, така и за мобилността. Установено е, че йога и тай чи помагат за баланса, увеличават гъвкавостта и увеличават мобилността.

Соматичното движение може да намали чувството на тревожност и да подобри настроението

Чувствате ли раменете си напрегнати? Стомахът ви е на топка? Имате ли главоболие? Научните изследвания показват, че този соматичното дихателно упражнение и медитация могат да помогнат за намаляване на чувството на безпокойство и да подобрят настроението.

Когато правите бавно и контролирано дишане, става по-лесно да идентифицирате къде може да се задържи болка или напрежение в тялото. Освен това си предоставяте възможност за саморефлексия и за възможност да усетите как се чувствате емоционално. Дишането помага за успокояване на централната нервна система, което може да намали безпокойството и да доведе до усещане за по-спокойно състояние на релакс. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: pixabay