Трикове за плосък корем и тънка талия

По-малко масла и олио

10.05.2024 | 18:28 Редактор: Беатрис Младжова
Трикове за плосък корем и тънка талия

Стегнатият корем и тънката талия са едни най-привлекателните черти на женското тяло от древни времена, та до наши дни. Можем да постигнем този идеал с няколко лесни стъпки:

Яжте предимно цели, непреработени растителни продукти 

Независимо дали се застъпвате за изцяло растителна диета или не, практически всеки диетолог и лекар ще се съгласи, че не можете да сгрешите, ако напълните чинията си с цели, непреработени растения в естественото им състояние. Когато избирате какви видове растения да ядете, съсредоточете се върху тези, които са най-богати на хранителни вещества, но са с най-малко калории, такива, които са с добра калорийна плътност.

Калорийната плътност е мярка за това колко калории има в дадено тегло храна, изразено като калории на килограм. Храни с по-високо съдържание на мазнини като авокадо, ядки и масло от ядки, въпреки че са здравословни – са сред най-калоричните растителни храни, което обяснява защо вероятно ще наддадете на тегло, ако ги ядете в излишък.

Намалете консумацията на масла и олио

Най-калорично плътната храна – освен маслото и ядките, е олиото. Имайте предвид, че една обикновена салата, която поръчате за обяд, вероятно съдържа поне 2 супени лъжици зехтин в дресинга (ако не и в печените зеленчуци отгоре). Това са около 239 калории чиста мазнина. И е много вероятно да ядете много повече мазнини от това на ден.

Внимавайте за съотношението на вашите макронутриенти

Когато става въпрос за отслабване, има значение колко "явни" мазнини имаме в диетата си. Всички храни съдържат мазнини, но някои храни са предимно мазнини (напр. млечни продукти, месо, масло, авокадо, ядки и др.). Под "явни" имаме предвид, че това са продукти с преобладаващи мазнини в състава си. Според препоръките за макронутриенти за хората на Института по медицина на Националната академия на науките (САЩ), имаме нужда само от: 10% протеин, 6% основни мазнини и поне 130 грама въглехидрати на ден.

Четете повече в az-jenata.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels