Китай изстреля сонда, която ще вземе проби от Луната

Мисията ще продължи почти два месеца

03.05.2024 | 14:15 Редактор: Беатрис Младжова
Китай изстреля сонда, която ще вземе проби от Луната

Безпилотен космически апарат изпрати Китай на почти двумесечна мисия за събиране на проби от повърхността на скали от далечната страна на Луната, предаде Ройтерс.

Сондата "Чанъе-6" пое към естествения спътник на Земята на борда на най-голямата китайска ракета носител "Чанчжън" (Лонг марч, Великият поход) от космодрума Вънчан, южна провинция Хайнан. Апаратът тежи повече от осем тона. Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби - амбициозна цел, която не е постигана от друга страна до момента, отбелязва Ройтерс.

Изстрелването бележи още един етап в лунната и космическа програма на азиатската страна. На изстрелването присъстваха учени, дипломати и служители в космически агенции на Франция, Италия, Пакистан, както и представители на Европейската космическа агенция, които имат полезни товари за изследване на Луната на борда на китайската сонда, отбелязва Ройтерс.

След като сондата се отдели от ракетата, ще ѝ трябват четири или пет дни, за да достигне орбитата на Луната. В началото на юни е планирано да кацне. Озовавайки се на лунната повърхност, апаратът два дни ще взима проби, преди да се върне на Земята. "Чанъе-6" трябва да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай, съобщи БТА.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС