Байдън: Това, което се случва в Газа, не е геноцид

Подкрепата на САЩ за безопасността и сигурността на израелците е "желязна", подчерта американският президент

21.05.2024 | 07:11 Редактор: Елеонора Танева
Байдън: Това, което се случва в Газа, не е геноцид

Джо Байдън категорично защити Израел, като заяви, че израелските сили не извършват геноцид в своята военна кампания срещу бойците на "Хамас" в Газа. Президентът на САЩ  отхвърли критиките от страна на пропалестинските протестиращи, предаде Ройтерс.

"Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме това [твърдение]", заяви Байдън на събитие по случай Месеца на еврейското наследство в Америка  в  Белия дом.

Байдън се сблъсква с протести на много от събитията си от пропалестински поддръжници, които го нарекоха "Джо Геноцида" заради твърдата му подкрепа за Израел, посочва Ройтерс.

В забележките си по време на събитието в Белия дом Байдън подчерта своята убеденост,  че Израел е жертва от атаката на бойци на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души и взети стотици заложници.

Президентът заяви, че подкрепата на САЩ за безопасността и сигурността на израелците е "желязна".

"Ние сме с Израел, за да бъде отстранен (лидерът на "Хамас" Яхия) Синуар и останалите касапи от "Хамас". Ние искаме "Хамас" да бъде победено. Работим с Израел, за да се случи това", каза той, цитират от БТА.

Американският президент обеща да продължат преговорите между Израел и "Хамас" за освобождаване на болни, възрастни и ранени заложници.

.Снимка: БГНЕС