Нискокалорични храни, с които да отслабнем за лятото

За здравословен начин на живот

19.04.2024 | 09:28 Редактор: Беатрис Младжова
Нискокалорични храни, с които да отслабнем за лятото

Ако се интересувате от загуба на тегло, вероятно сте наясно, че приемането на по-малко калории, отколкото изгаряте (известно още като калориен дефицит), може да помогне. Имайки предвид това, е напълно разбираемо да посегнете към нискокалорични храни, които да ви заситят и да ви помогнат да постигнете целите си за отслабване.

Трябва да сте сигурни, че избирате опции, които ви помагат да останете здрави и сити, докато отслабвате. Ето няколко от тях.

Авокадо

Авокадото осигурява растителни мазнини и фибри, които заедно балансират кръвната захар и ви поддържат сити. Да останеш сит и удовлетворен има значение, дори ако си поставяш за цел да си на калориен дефицит. Яденето на здравословна храна като авокадо може да ви помогне да не се чувствате супер гладни и да прекалявате с по-малко засищащи храни през деня.

Тиква

Тиквата е пълна с фибри, вода и антиоксиданти, което я прави чудесен вариант за нискокалорична храна. Приемът на диетични фибри е основен фактор за загуба на тегло и придържане към диета при възрастни, които консумират по-малко калории, тъй като поддържа ситостта и ускорява движението на червата. Тиквата също е добър източник на сложни въглехидрати, които са с по-високо съдържание на фибри и се усвояват по-бавно от обикновените.

Ягоди

Ягодите са пълни с много витамин С. Те също така съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които предпазват тялото от оксидативен стрес. Освен че са вкусни и освежаващи, тези малки червени плодове също съдържат диетични фибри, които могат да ви помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, да забавят храносмилането и да ви помогнат да сте сити.

Орехи

Орехите са чудесна нискокалорична храна благодарение на омега-3 мастните си киселини. Малко проучване сравнява резултатите от загуба на тегло между група хора на обогатена с орехи нискоенергийна диета и стандартна нискоенергийна диета.

Резултатите от загуба на тегло са сравними, но диетата, обогатена с орехи, е особено свързана с по-ниски нива на LDL холестерол и понижено систолично кръвно налягане. Орехите също са чудесен източник на растителни протеини. Поръсете ги върху зеленчуци, супа или хапнете малка шепа за бърз прием на протеини и мазнини.

Картофи

Въпреки че картофите често получават лоша репутация като богата на въглехидрати храна, целите картофи с кора всъщност са богати на фибри, калий, калций и магнезий, всички от които ги правят изключително засищащи. Хората са склонни да се съсредоточават прекалено върху калориите, но забравят, че се нуждаем от определени количества макронутриенти и минерали, за да поддържаме оптимално хранене.

Едно малко проучване установи, че хората, които заменят 40% от консумацията на месо с картофи, боб или грах, се чувстват по-сити по-бързо от преди. Хората от групата с картофите също и отслабнали.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay