Начини да се справим с агресивното поведение на децата

Уверете се, че моделите ви на поведение у дома не са агресивни

18.04.2024 | 12:34 Редактор: Деси Николова
Начини да се справим с агресивното поведение на децата

Ако имате дете – независимо дали по-малко или по-голямо, вероятно сте били свидетели на не една и две прояви на агресия. Естествено възниква въпросът каква може да е причината и дали вие като родител не сте провокирали подобно поведение, дори неволно. Как да се справите с агресивното поведение?

Научете детето да комуникира

Първата стъпка към предотвратяването на агресията може да бъде насърчаването на детето към комуникация. Ако усещате, че то всеки момент ще премине към агресивно поведение, опитайте се да го спрете, като кажете нещо от сорта на: "Знам, че си ядосан(а)". Децата трябва да бъдат научени да се извиняват и да казват "Извинявай".

Помислете за вашето поведение

Уверете се, че моделите ви на поведение у дома не са агресивни. Съобразявайте се как разговаряте със съпруга си, родителите си, както и с всички други хора около вас. Опитайте се да използвате добър тон и учтиви думи, дори когато сте сърдити на детето и трябва да му се скарате. Това е добър пример за него как трябва да се държи човек дори в такива некомфортни ситуации. Рано или късно то ще възприеме този модел на поведение от вас.

Награждавайте детето

Не правете грешката да коментирате поведението на детето само когато то не е правилно. Опитайте се да оценявате и неговите добри постъпки. Чувството, че е оценявано, насърчава позитивно поведение у детето.

Изградете режим

Създаването на дневен режим може значително да намали агресивното поведение у децата. Въвеждането на схема на времето за игра, спане и други активности може да намали нервността и объркването, тъй като по този начин детето ще знае какво следва и в резултат – ще бъде по-спокойно.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay