Какво не трябва да ядем, ако искаме да забременеем?

Тестените храни от бяло брашно не са особено добър хранителен избор

16.04.2024 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова
Какво не трябва да ядем, ако искаме да забременеем?

Зачеването понякога може да е по-трудно, дори да се превърне в предизвикателство, с което да трябва да се преборите, за да станете майка. По пътя може да се наложат много промени в начина на живот, така че да осигурите всичко необходимо на организма си, за да се случи магията на зараждането на нов живот.

Най-лесната промяна, която можете да направите и която ще се отрази изключително благотворно на организма ви, е храненето. С помощта на храната можете да предразположите тялото си да се подготви за зачеването, хормоните ви да се балансират, възпаленията в клетките и тъканите да намалеят.

Но както има храни, които стимулират забременяването и подобряват здравословното състояние, така има храни, които пречат на зачеването и намаляват шансовете то да се случи бързо и лесно.

Ето какво не трябва да ядете, ако се опитвате да забременеете.

Захар, десерти, сладкиши 

Всичко, което съдържа добавени, а не естествени захари, причинява възпаления в клетките и тъканите. Захарите създават предпоставки за влошен хормонален баланс. Те са причина за наддаване на тегло, трупане на излишна мастна тъкан, която допълнително утежнява хормоналния статус на организма.

Сладкишите и десертите, които редовно присъстват в менюто ви повишават кръвната захар. Резките ѝ скокове са последвани от също толкова резки спадове. Това не само предизвиква колебания в енергийните нива, но повишава риска от диабет, инсулинова резистентност. По време на бременността захарите могат да са още по-коварни, тъй като могат да предизвикат гестационен диабет.

Тестени храни 

Тестените храни от бяло брашно не са особено добър хранителен избор, ако се опитвате да заченете. Те също са с висок гликемичен индекс, което предизвиква скокове в кръвната захар. Рафинираните въглехидрати, които тестените храни съдържат, също предизвикват възпаления в клетките, пречат на нормалната обмяна на веществата и трансформацията на хормоните в активните им форми.

Соя и соеви продукти 

Соята и соевите продукти могат да попречат на забременяването заради високото наличие на фитоестрогени. Соята е богата на тези вещества, които могат да повлияят на хормоналния баланс в женското тяло, което да доведе до трудности в зачеването.

Алкохол 

Алкохолът е пречка за здравето в много отношения, включително и при опити за забременяване. Ако искате да заченете нормално и бързо, ограничете алкохола до минимум или до изключете напълно.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Pixabay