Съвети как да не напълнеем по време на бременността

Осигурете си достатъчно сън и не преяждайте

08.04.2024 | 08:47 Редактор: Деси Николова
Съвети как да не напълнеем по време на бременността

Нормално е да повишите теглото си през бременността, но то не трябва да е прекалено високо. За да се предпазите от здравословни проблеми и тежка бременност, застрашаваща плода заради прекомерно наддаване на тегло, има какво да направите.

Движете се колкото се може повече

Стига състоянието ви да позволява и бременността ви да протича по начин, който да не пречи да се движите повече, правете го. Ходете пеша, изкачвайте стълби, не ползвайте асансьори, правете леки упражнения, които сте обсъдили с лекаря си преди това.

Не преяждайте 

Един от най-популярните митове за бременността е, че трябва да се храните за двама. Няма такова нещо и това е най-погрешното, което можете да направите. Не прекалявайте с излишните калории. Бъдете изключително внимателни и със сладките, пържените храни, тестените изделия. Всички те крият огромен риск от неконтролируемо повишаване на теглото през бременността. 

Осигурете си достатъчно сън 

Много е важно да спите дълбоко и продължително всяка нощ. От съня зависят всички метаболитни процеси в организма, а и не само. Осигуряването на достатъчно сън всяка нощ е от ключово значение за превенцията на наднормено тегло през бременността, както и през останалото време.

Измервайте теглото си всяка седмица 

Следенето на теглото е много важно, за да сте наясно как се движите с напредване на бременността. Контролът и бдителността над тялото ви ще ви помогне да се ориентирате дали сте започнали да покачвате тегло твърде бързо и над нормата.

Избирайте правилните храни 

Похапването на всичко, само защото сте бременна, не е добра идея. Както през останалото време, така и през бременността е важно да наблягате на правилните храни. Това са храните, които приготвяте сами и които включват протеини, ненаситени мазнини, много фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Снимка: Pexels