Храни, които се отразяват на съня - избягвайте ги, за да не броите овце

Сирене и домат за вечеря не е добра комбинация

18.04.2024 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева
Храни, които се отразяват на съня - избягвайте ги, за да не броите овце

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на възрастните да спят поне седем часа на нощ за оптимално здраве и благополучие. Диетолози пък казват, че следните храни са най-честите виновници, когато става въпрос за нарушаване на съня ви. 

Пица

Ако се чувствате физически неудобно, след като сте яли прекалено преработена нездравословна храна, това със сигурност няма да ви помогне на съня. Пицата носи двойна заплаха, защото е с високо съдържание на наситени мазнини и натрий. Храните с по-високо съдържание на наситени мазнини трябва да се избягват вечер – например масло, сладолед и пържени изделия. 

Смути

Смутитата може да изглеждат като хубава, здравословна закуска, но изследване, което разглежда напитките, продавани на деца в Обединеното кралство, установи, че пакетираните смутита съдържат средно дори повече захар на порция (около 2½ чаени лъжички), отколкото обикновения сок. Около 40 процента от тестваните продукти съдържат близо 4 супени лъжици захар.

За някои хора сладкишите осигуряват енергиен скок, който може да ги накара да броят овце, вместо да спят спокойно.

Ако сте гладни преди лягане, заложете на въглехидрат или протеин, като пълнозърнеста филийка или банан с кисело мляко. Опитайте да хапнете сандвич с фъстъчено или бадемово масло. Те са с високо съдържание на протеини и здравословни ненаситени мазнини, докато пълнозърнестият хляб предлага фибри и по-сложни въглехидрати от белия.

Сирене

Според експерти, силно ароматните или отлежали сирена като чедър, грюер и пармезан съдържат големи количества аминокиселина тирамин, която ускорява сърдечната честота. Ако търсите нещо кремообразно преди лягане, вместо това опитайте малко бадемово масло върху няколко бисквити. Тези храни съдържат магнезий, който, според изследвания, може да помогне за облекчаването на съня.

Домати

Киселите храни могат да раздразнят лигавицата на стомаха и да повишат киселинните нива на pH в тялото, предизвиквайки лошо храносмилане, киселини и киселинен рефлукс, като всички те могат да попречат на съня. Въпреки високите им нива на витамин С, желязо и ликопен, доматите, включително храни на базата на домати като сок и сос, се считат за силно киселинни и трябва да се избягват, ако сте склонни към киселини.

Четете повече по темата в tialoto.bg

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: pixabay