Откриха рекордно голяма черна дупка - 33 пъти по-масивна от Слънцето

Астрономите анализираха данни от мисията Gaia на Европейската космическа агенция

16.04.2024 | 17:06 Редактор: Толя Стоянова
Откриха рекордно голяма черна дупка - 33 пъти по-масивна от Слънцето

Учени откриха рекордно голяма звездна черна дупка в нашата галактика. Обектът, който носи името Gaia BH3, е около 33 пъти по-масивен от Слънцето, съобщава британският вестник The Independent. От редакцията припомнят, че досегашният рекордьор бе Cygnus X-1 - черна дупка, 21 пъти по-масивна от Слънцето.

Тази новооткрита черна дупка, разположена на около 2000 светлинни години, всъщност е втората най-близка до Слънчевата система, според нова статия, публикувана в списание Astronomy and Astrophysics.

Звездните черни дупки са вид черна дупка, която се образува от останките на огромни звезди. Когато достатъчно голяма звезда изчерпи водородното си гориво, тя се срива под собствената си гравитация, експлодирайки като свръхнова, оставяйки след себе си огромно звездно ядро. Ако ядрото е достатъчно масивно, то ще се срути в черна дупка, обект толкова плътен и с толкова силно гравитационно привличане, че дори светлината не може да излезе от него.

Новооткритата черна дупка е най-голямата звездна в нашата галактика, но тя все още е много по-малка от супермасивната черна дупка Стрелец A* в центъра на Млечния път.

Gaia BH3 е открита, след като астрономите анализираха данни от мисията Gaia на Европейската космическа агенция и забелязаха странно трептящо движение в звездата, разположена в съзвездието Орла. Оказва се, че това колебание е причинено от звезда, обикаляща около черна дупка, а именно Gaia BH3. 

"Никой не е очаквал да открие дебнеща наблизо черна дупка с голяма маса. Това е откритие, което правите веднъж в изследователския си живот", казва авторът на изследването Паскуале Пануцо, астроном от Парижката обсерватория, част от Националния център за научни изследвания, цитиран от "Фокус".

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Pixabay