Астрономи откриха невероятен обект: По-тежък от неутронна звезда, по-лек от черна дупка

Те смятат, че това е първата известна двойна система пулсар-черна дупка

21.01.2024 | 23:10 Редактор: Деси Николова
Астрономи откриха невероятен обект: По-тежък от неутронна звезда, по-лек от черна дупка

Екип от астрономи от Великобритания и Германия е открил нов загадъчен обект в Млечния път, който е по-тежък от всички известни неутронни звезди и по-лек от най-леките черни дупки, съобщава Би Би Си.

Този обект обикаля около милисекунден пулсар (пулсар с период на въртене в диапазона от 1 до 10 милисекунди) и се намира на 40 хил. светлинни години от нас.

Изследователите, открили обекта, от Университета в Манчестър и Института "Макс Планк" в Мюнхен (статията им е публикувана в онлайн изданието на списание Science), смятат, че това е първата известна двойна система пулсар-черна дупка, която ще провери допълнително Теорията на относителността на Айнщайн и ще даде нови сведения за черните дупки.

"Системата пулсар-черна дупка ще бъде важна възможност за проверка на теорията на гравитацията, а тежката неутронна звезда ще даде на ядрената физика нови познания за процесите при много висока плътност", прогнозира професор Бен Стаперс, астрофизик от Манчестърския университет.

Когато една неутронна звезда, която е свръхплътна останка от мъртва звезда, натрупа твърде много маса, тя се "срива". Какво се случва след това, остава предмет на горещи спорове, въпреки че повечето астрономи са склонни да вярват, че такава звезда се превръща в черна дупка.

Смята се, че за да се стигне до колапс на неутронна звезда, нейната маса трябва да е 2,2 пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Но най-леките от известните ни черни дупки, получили се от неутронни звезди, са много по-тежки, те са поне пет пъти по-масивни от Слънцето, което предполага, че някъде трябва да има така наречените "черни дупки с междинна маса". Само че природата на тези обекти все още не е изследвана и новото откритие обещава да поправи това.

В голям звезден куп в южното съзвездие Гълъб с помощта на радиотелескопа MeerKAT, разположен в Южна Африка, е открита двойна система от черна дупка и пулсар.

Според астрономите звездите там са разположени толкова нагъсто, че могат да си взаимодействат, да променят орбитите си и дори да се сблъскат.

Изследователите не изключват, че масивният обект, обикалящ около пулсара, може да е възникнал именно в резултат на такъв сблъсък на неутронни звезди.

Учените казват, че все още е рано да се правят окончателни заключения дали откритият от тях обект е най-тежката неутронна звезда досега, лека черна дупка или някаква нова екзотична версия на звезда, но вече са категорични, че благодарение на това откритие ще научат много за поведението на материята в най-екстремните условия, които съществуват във Вселената.

Снимка: Pixabay