Какво предизвика бума на мисии до Луната и кой пръв ще реализира успешна такава?

Русия, Индия, САЩ, Китай, Япония и Израел са в луда надпревара

12.01.2024 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
Какво предизвика бума на мисии до Луната и кой пръв ще реализира успешна такава?

Русия, Индия, САЩ, Китай, Япония и Израел се надпреварват кой пръв ще изпрати пак човек на Луната. Мисиите до Луната имат различни цели. Основната е да се изпратят хора на повърхността ѝ. 

Днес това е точно толкова трудно, колкото е било и между 1969 и 1972 г., когато НАСА го е правила шест пъти. Тогава една от американските мисии - Аполо 13 - не успя да кацне. Тъкмо от нея идва и известният израз: "Хюстън, имаме проблем."

В началото на януари 2024 г. НАСА и търговският ѝ партньор Астроботик направиха първата стъпка към връщането на американски роботизирани инструменти на Луната, но така и не успяха. Малко след като космическият апарат "Перегрин 1" се отдели от ракетата носител, задвижващата система отказа, което доведе до външни повреди и до критична загуба на гориво.

"Перегрин 1" бе част от програмата на НАСА "Артемида" и важна стъпка преди мисията с екипаж до Луната през 2025 година. От НАСА заявиха, че тези планове сега ще бъдат отложени с поне една година.

Китай иска да кацне с екипаж на Луната през 2030 година. Други нации тренират с опити за тестови кацания на трудни места, като на Южния полюс, например. Повечето от американските и руски кацания от епохата на Студената война са се случвали около "по-лесния" централен пояс на Луната. Предвидено бе "Перегрин 1" също да кацне в този район.

През август 2023 г., когато "Чандраян-3" стигна до Южния полюс на Луната, Индия се превърна в една от едва четирите държави, успешно кацали на Луната. Никоя друга страна досега не е стигала до лунния Южен полюс. Смята се, че регионът съдържа ледена вода и други ценни ресурси. Индийският успех се случи само дни, след като руският апарат "Луна-25" се разби в Луната, отново при опит да достигне до Южния полюс.

След повече от 50 години привидно бездействие, днес отново сме свидетели на поредица от нови лунни мисии. Както и на поредица от провали, свързани с тях. През 2019 г. Израел се опита да осъществи първото си кацане на Луната - "Берешит" - и се провали, припомня DW.

През същата година индийският апарат "Чандраян-2" се опита да стигне до Луната и да приземи сонда, носеща името Викрам, на Южния полюс, но също не успя. През месец април 2023 г. японският лунен апарат "Хакуто-Р" също не можа да кацне заради недостиг на гориво.

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 1
Звездоброец
преди 3 месеца
Бум ли ? Та на Луната отдавна има китайски магазини и другарите китайци си търгуват стоките с други извънземни. Дори Мао Дзе Дун бил възкресен и организирал пленуми на Китайската комунистическа партия. Ако конгресите им се проточели дълго, слагали самовара на руските братушки , който те забравили при предишното ходене на Луната. Сигнализирай за неуместен коментар