От Луната до Слънцето: Индия подготвя следващата космическа мисия

Изминаването на това разстояние ще отнеме четири месеца

02.09.2023 | 10:13 Редактор: Искра Ангелова
От Луната до Слънцето: Индия подготвя следващата космическа мисия

Индия стартира първата си мисия за наблюдение на Слънцето Aditya-L1 ("слънце" на санскрит), само няколко дни след като страната влезе в историята с първото си кацане в близост до южния полюс на Луната, съобщава Индийската организация за космически изследвания ISRO. Тя ще се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята - 1 % от разстоянието Земя-Слънце. Индийската космическа агенция смята, че изминаването на това разстояние ще отнеме четири месеца.

Първата индийска космическа мисия за изучаване на най-големия обект в Слънчевата система е кръстена на Сурия - хиндуисткия бог на Слънцето, който е известен и като Адитя.

L1 е съкращение от точката на Лагранж 1 - точното място между Слънцето и Земята, където ще бъде разположен индийският космически кораб.

Според Европейската космическа агенция точката на Лагранж е място, където гравитационните сили на два големи обекта, Слънцето и Земята, се неутрализират взаимно, което позволява на космическия кораб да "виси".

"Aditya L1 ще бъде първата индийска космическа мисия за изследване на Слънцето. Космическият апарат ще бъде разположен в орбита около точка 1 на Лагранж (L1) на системата Слънце-Земя, която е на около 1,5 милиона км от Земята. Спътникът, разположен в орбита около точката L1, има основното предимство да наблюдава непрекъснато Слънцето без никакви окултирания/еклипси. Това ще осигури по-голямо предимство за наблюдение на слънчевата активност и нейното въздействие върху космическото време в реално време. Космическият апарат носи седем полезни товара за наблюдение на фотосферата хромосферата и най-външните слоеве на Слънцето (короната) с помощта на електромагнитни детектори и детектори на частици и магнитно поле. Използвайки специалната наблюдателна точка L1, четирите полезни товара наблюдават директно Слънцето, а останалите три полезни товара извършват изследвания на частици и полета на място в точката на Лагранж L1, като по този начин осигуряват важни научни изследвания на разпространяващия се ефект на слънчевата динамика в междупланетната среда. Очаква се апаратите на Aditya L1 да предоставят най-важната информация за разбиране на проблема с коронарното нагряване, коронарното изхвърляне на маса, дейностите преди избухване и изригване и техните характеристики, динамиката на космическото време, разпространението на частици и полета", се посочва в съобщението на ISRO, пояснява "Фокус".

Индийската агенция за космически изследвания не е съобщила колко ще струва мисията, но според съобщения в индийската преса тя възлиза на 3,78 млрд. рупии (83.33 млрд. лева).

Снимка: БГНЕС / Архив