Страховита черна дупка потвърди предсказание на Айнщайн

Подобна свръхмасивна черна дупка в центъра на активна галактика е сред най-загадъчните и във Вселената

01.10.2023 | 21:20 Редактор: Тодор Петров
Страховита черна дупка потвърди предсказание на Айнщайн

Международен изследователски екип, ръководен от китайски учени, разкри повтарящ се цикъл във въртеливото движение на осцилираща струя, излизаща от свръхмасивна черна дупка в сърцето на далечната галактика М87. Така за пръв път бяха предоставени убедителни доказателства чрез пряко наблюдение за въртенето на черна дупка във Вселената, съобщава Синхуа.

Новото откритие помага да се докаже, че черната дупка в галактиката М87 действително се върти. Резултатите от изследването на въпросната черна дупка бяха публикувани в списание „Нейчър“.

Черната дупка на галактиката М87 се намира на около 55 милиона светлинни години от Земята, като масата ѝ е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. През 2019 г. учените заснеха първото в историята изображение на такава черна дупка, предлагайки първото пряко визуално доказателство за невидимия космически обект и неговата сянка. Оттогава изследователите наблюдават и изучават черната дупка.

Подобна свръхмасивна черна дупка в центъра на активна галактика е сред най-загадъчните и страховити обекти във Вселената. Огромното ѝ гравитационно привличане ѝ позволява да „поглъща“ голямо количество материя чрез акреционния си диск, като същевременно „изплюва“ материя със скорост, близка до тази на светлината, на хиляди светлинни години разстояние, пише БТА.

Изследователският екип комбинира данните от наблюденията си и с теоретични симулации с помощта на суперкомпютър. Те доказаха, че оста на въртене на акреционния диск, известен и като пръстен от газ, не съвпада с оста на въртене на черната дупка, което води до въртелива струя - точна както е предсказано от Общата теория на относителността на Айнщайн. 

Снимка: Pixabay