Учени алармират: Части от Големия бариерен риф загиват - пагубно за населението

Последното мащабно избелване на корали приключи през май 2017 година

16.04.2024 | 07:32 Редактор: Искра Ангелова
Учени алармират: Части от Големия бариерен риф загиват - пагубно за населението

Светът понастоящем преживява тежък епизод на избелване на коралите за втори път в рамките на десет години, като някои части от Големия бариерен риф в Австралия са застрашени от изчезване след месеци на рекордно повишаване на температурата на водата в океана, съобщават осведомителните агенции, позовавайки се на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

"От февруари 2023 г. до април 2024 г. се наблюдава значително избелване на корали в северното и южното полукълбо на всеки голям океански басейн", каза Дерек Манзело от NOAA.

Явлението е потвърдено във всички тропически региони и по-специално във Флорида, в южната част на САЩ, Карибите, Бразилия и източната тропическа част на Тихия океан. Избелване на корали се наблюдава в най-малко 53 държави, територии или местни икономики.

Въпреки че избелването може да доведе до гибелта на коралите, то е обратимо явление, тъй като засегнатите корали могат да оцелеят, ако температурите се понижат и ако се намалят други стресови фактори, като прекомерен улов или замърсяване.

Избелването се случва, когато изложените на стрес корали изхвърлят водораслите, които са техен източник на храна и им придават цвят. Ако явлението е силно и продължително, коралите могат да загинат. Последиците са многобройни. Избелването засяга не само океанските екосистеми, но и човешкото население, като оказва влияние върху продоволствената му сигурност и местните икономики.

Кораловите рифове са важни екосистеми, които поддържат подводния живот, защитават биоразнообразието и забавят ерозията. Освен това те подпомагат местната икономика чрез туризма.

Настоящият епизод на избелване е четвъртият, регистриран от NOAA от 1985 г. насам. Предишните епизоди са наблюдавани през 1998 г., 2010 г. и 2016 г. Избелването на коралите се наблюдава в различни региони от известно време. В най-голямата екосистема на коралови рифове в света, Големият бариерен риф в Австралия, през 2022 г. избелването е засегнало 90 процента от оценените корали, припомня БТА.

Последното мащабно избелване на корали приключи през май 2017 г. Предизвикано от мощния климатичен феномен "Ел Ниньо", който затопли Световния океан, то продължи три години и беше определено като по-тежко от предишните две през 2010 г. и 1998 г.

Тазгодишното избелване на корали последва обявяването на 2023 г. за най-горещата година в историята.

Снимка: БГНЕС