Тревожно: Само 2% от Големия бариерен риф остава незасегнат, риби губят цвета си

Най-привлекателните жълти и зелени риби са намалели в изобилие

24.03.2022 | 15:38 Редактор: Искра Ангелова
Тревожно: Само 2% от Големия бариерен риф остава незасегнат, риби губят цвета си

Според ново австралийско проучване, в което са разгледани промените в здравето на рифовете, видовете корали и обитаващите ги риби в продължение на три десетилетия, рибните съобщества на прочутия Голям бариерен риф в Австралия може да станат по-малко цветни, тъй като океаните се затоплят, а коралите избеляват.

"Бъдещите рифове може да не са цветните екосистеми, които познаваме днес", пишат морският еколог Крис Хемингсън и колегите му от университета "Джеймс Кук" в статията си, публикувана в Global Change Biology. "Нашите констатации показват, че рифовете може да се намират в критична преходна точка и да са на път да станат много по-малко пъстри през следващите години."

Изследването, което се провежда седмици след като Големият бариерен риф беше засегнат от поредното широко разпространено избелване, подхранвано от нарастващите въглеродни емисии, се фокусира върху рифовете около остров Орфей, който се намира в средата на най-голямата система от коралови рифове на Земята.

Предишните случаи на избелване на коралите са променили коренно състава на кораловите рифове в района, като загубата на меки и разклоняващи се корали е вероятният фактор за изчезването на ярко оцветените риби, които стават все по-редки, установява проучването.

"Тъй като тези сложни корали стават все по-редки, на бъдещите рифове, засегнати от изменението на климата, рибните съобщества може да станат по-скучни", пише триото изследователи на уебсайта на тяхната група.

За да проучат това, Хеминсън и колегите му разглеждат разнообразието от цветове, което се среща в съобществата от рифови риби, и го свързват с видовете местообитания, в които тези риби живеят. Независимо дали рибите са с ярки цветове, за да изпъкнат и да привлекат партньор, или неутрални тонове, за да се слеят с околната среда и да избегнат хищниците, тяхната окраска е естествено свързана с кораловите рифове, които обитават. Рибните съобщества в здрави части на рифа с изобилие от сложни корали са сравнени с други райони, където преобладават масивни, инкрустирани корали след големи смущения, като топлинни вълни и циклони, както и с деградирали рифове с малко корали, задушени от водорасли.

"Установихме, че с увеличаването на покритието на рифа със структурно сложни корали се увеличава и разнообразието и цветовата гама на рибите, живеещи в и около тях", казва Хемингсън, който се фокусира върху малките рибки, които рядко се отдалечават от родното си място, цитиран от БГНЕС.

"Но с увеличаването на покритието от тревни водорасли и мъртви коралови отломки разнообразието от цветове намалява до по-общ, еднообразен вид", допълва той.

Това не вещае нищо добро за рифовите риби в затоплящите се води, затова Хемингсън и колегите му преглеждат данните, събирани ежегодно през последните 27 години, за рибните съобщества, обитаващи рифовете около остров Орфей, за да видят дали тенденциите се запазват във времето.

От други предишни проучвания знаем, че само 2% от Големия бариерен риф остават незасегнати от петте масови избелвания на коралите през последните 30 години - наистина ужасяваща жертва на предизвиканите от човека и емисиите морски горещини.

Първото регистрирано масово избелване през 1998 г. засегна особено силно рифовете около остров Орфей, като увреди сложните разклоняващи се корали и доведе до "пълна промяна" в рибните съобщества.

Най-привлекателните жълти и зелени риби са намалели в изобилие през трите десетилетия след това с около 2/3.

"Продължаващото намаляване на числеността (утежнено от допълнителни смущения) вероятно ще доведе до пълна загуба на тези ярко оцветени видове", което на практика ще "изцеди" цветовете от рибните съобщества, правейки ги скучни и сиви, пишат Хемингсън и неговите колеги.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Войни, катаклизми, пренаселеност... съсипахме я тая планета и накрая ще си отидем с нея. Сигнализирай за неуместен коментар